Javno čitanje izabranih djelova Judite Marka Marulića

Pod vodstvom stručnog aktiva nastavnika hrvatskoga jezika u školskoj knjižnici je održano javno čitanje izabranih dijelova Judite Marka Marulića.
Ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih podržava Nacionalnu strategiju poticanja čitanja u sklopu koje je Ministarstvo kulture i medija 2021. godinu proglasilo Godinom čitanja. Isto tako, 2021. godinu Hrvatski je sabor proglasio Godinom Marka Marulića.
Strukovna škola Vice Vlatkovića predstavila je projekt „I Zadar je Marulićev“ kroz koji je različitim događanjima obilježena 500. obljetnicu izdanja prvoga umjetničkog djela na narodnome jeziku.
Juditu je u izvorniku v lipom jaziku gdi ča slaje zvoni“ kazivala prvakinja Kazališta lutaka Zadar Gabrijela Meštrović Maštruko. Učenici Strukovne škole Luka Peričin, Zara Tolja, Dorotea Dragobratović, Mihael Barić, Vito Sereni, Adrian Milin, Damjan Levačić, Pavle Arbanas, Anamarija Krišto, Francesco Marko Livaić i Roko Dukić čitali su prepjev Judite na suvremeni standardni jezik čiji je autor zadarski profesor Nikica Kolumbić.
O dojmovima najbolje će reći posjetitelji:
Korelija Kuvač: " Koliko dobrih stvari čini aktiv Hrvatskoga jezika Strukovne škole Vice Vlatkovića, moja Šelova Vorijorsić , koliko dobra je u Gabrijela Meštrović Maštruko koja valjda nikad ne odbija svojim glumačkim talentom, strašću i energijom prenijeti novim generacijama jezik, stil, zvuk i ritam tekstova starih hrvatskih pisaca, onih koje bi se zbog "nerazumljivosti" olako prognalo iz programa...A ovaj aktiv radi baš ono što i kako s njima treba...pronalazi načine kako da sakriveno blago zasja u očima i mašti teenagera 21. stoljeća...što zvuči kao SF. Povodom 500. obljetnice tiska Marulićeve Judite, čiji se jedan od dvaju postojećih primjeraka čuva u Znanstvenoj knjižnici u Zadru, sinoć se u Strukovnoj školi čitala Judita. Gabi u originalu, dečki i cure u prepjevu na standardni jezik zadarskog profesora (moga i našega), pok. akademika Nikice Kolumbića. I sama se podsjetih detaljnih opisa Juditine ljepote, Marulićevih metafora hrane kada govori o pjesničkom umijeću, emocija koje su toliko jednake onima u predaka iz renesanse... Topla je to večer bila, drage moje kolegice i kolege, draga Gabi, jer ste vi i vaši učenici svoju toplinu, volju i međusobnu kemiju prenijeli na nas. I dalje tako❤"